HOOKERS belonen zichzelf met klinkende overwinning.

Zaterdag 30 januari waren de mannen van het Middelburgse Oemoemenoe te gast bij the Hookers, een altijd positief beladen wedstrijd, vroeger in de eerste klasse en nu in de ereklasse. De speelwijze van de Zeeuwen is bekend en altijd moeilijk te bestrijden, de wedstrijden zijn altijd erg “close”, het scoreverschil minimaal. Na een paar goede trainingssessies die er de vorige wedstrijd nog niet uitkwamen, was het begin er een die we nog niet vaak zagen bij the Hookers, werkelijk furieus schoten de Hoekenezen uit de startblokken wat in de 4e minuut al een penalty opleverde, de verder goed spelende Kevin Lenssen miste helaas. Lenssen, flyhalf (nr.10), is een jongen uit eigen opleiding die dit jaar definitief lijkt doorgebroken en met de wedstrijd meer vertrouwd raakt met het ereklasse niveau.

In de eerste twintig minuten werden er goede aanvallen opgezet door de sterke Remco Zuyderwijk, Daniël van Waas (Beast) en Joe Collins die de druk opvoerde met goede breaks door de defensie van de tegenstander. In de 30e minuut leek de eerste score een feit, in een prachtige aanval liep Sjoerd Dijkshoorn de bal over de lijn en drukte de eerste try, althans zo dacht iedereen. De try werd afgekeurd ondanks dat er voordeel voor the Hookers was gegeven door de prima leidende referee Stephan Glaser, verwarring alom, maar de uitleg was duidelijk, door uit de weg te gaan voor de run van Dijkshoorn hinderde de referee een speler van Oemoemenoe. Geen try maar wel een scrum voor de thuisclub op de vijfmeter lijn. Uit deze scrum bleven the Hookers in de aanval en uiteindelijk was het Tui Naituyaga Boseniyasana die met een prachtige duik de score opende. Met de gemiste conversie 5-0.

Met een kleine voorsprong de rust in dacht men, ware het niet dat de laatste aanval van de eerste helft werd bezegeld met een try door Sjoerd Dijkshoorn. Conversie wederom mis 10-0 en rust.

Bij rugby blijven de spelers in de rust altijd op het veld om weer snel aan de tweede helft te beginnen, de coach doet zijn praatje dan de Captain en scrumcaptain. Dit keer verkoos de Zuid-Afrikaanse coach van the Hookers, Vuyisilem Mbula, om de goede “flow” niet te doorbreken en liet de mannen zelf de “peptalk” houden.

In de tweede helft hetzelfde beeld tot na 5 minuten de Zeeuwse center Dicky Wullems de Hoekse defensie wist te verrassen, en met een rake conversie van 3 meter van de zijlijn was het gat in de score kleiner, 10-7. De Hoekse rugbyers waren even uit evenwicht en kregen meer moeilijke momenten te verwerken dan in de eerste helft. Net toen het tij weer leek te keren waren het toch weer de driekwarters van Oemoemenoe die door de hoekse verdediging heen wisten te glippen, en weer was de conversie uit een lastige hoek maar werd deze goed benut door Deniël van der Waal, 10-14. Gezien het spel geen rede tot paniek, wel moesten the Hookers het geduld zien te herpakken dat ze in de eerste helft toonden, langzaam opbouwend via de voorwaartsen kwam de thuisclub dichter bij de trylijn van de tegenstander en met het opvoeren van de druk was er weer een offside situatie recht voor de palen, er werd terecht gekozen voor een kick op de palen om de score dichter bij elkaar te brengen, raak 13-14.

De laatste 5 minuten waren ongekend spannend, Oemoemenoe verdedigend als leeuwen tegen the Hookers die alles in de strijd gooiden om toch nog te winnen. Twee minuten voor tijd was het een prachtig uitgespeelde aanval waaruit het SP van der Merwe die een klein gaatje in die sterke Zeeuwse defensie wist te vinden en met een rake conversie werd de stand naar 20-14 getrokken. Na nog twee zenuwslopende minuten blies de prima leidende referee af en was de zege voor the Hookers een feit.

Conclusie na deze wedstrijd, als the Hookers 80 minuten niet aflatend blijven knokken hebben ze ondanks het verlies van een aantal Nieuw-Zeelanders voldoende kwaliteit in huis om de Plate finale te halen in april.

Na de wedstrijd werd Sjoerd Dijkshoorn door alle spelers (ook van Oemoemenoe) terecht uitgeroepen tot “man of the match” en vroeg captain Thijs Mostert als kers op de taart zijn vriendin Valerie ten overstaan van alle spelers en publiek ten huwelijk, alle reden voor the Hookers om een mooi feestje te vieren aan de Rondgang.