Nederland ijzersterk in kwalificatie Rugby 2015 Engeland

Amsterdam – Afgelopen weekend speelde het Nederlands Heren XV Team tegen Israël voor kwalificatie voor het WK Rugby 2015 in Engeland. Nederland won overtuigend van Israël met 08-52 en is hierdoor een stap dichterbij deelname aan het WK. Volgende wedstrijd voor kwalificatie zal plaatsvinden in mei 2014 tegen Duitsland, de koploper van de ENC Poule 1B.
De wedstrijd begon goed voor Nederland. Na 9 minuten wist Norbecio Mambo (RC the Dukes) al te score aan de buitenkant op pure snelheid. 11 minuten daarna was het de beurt aan Nicky Verhoeven (RC the Dukes) die op de andere wing aan een sprint begon en ook daar een 5-punter verzekerde. Israël was gewaarschuwd. De wedstrijd werd vooral bestreden in het middenveld, gescoord aan de buitenkanten.
Nederland bleef een attractief spel spelen waarbij de grote tegenstanders van de ene kant van het veld, naar de andere werden gestuurd. Vlak voor het einde van de eerste helft wist Thom de Ruijter (LRC DIOK) toch dwars door het midden zijn eerste cap met een mooie try te bekronen.
De tweede helft deed Nederland er nog een tandje bovenop. De tegenstander stond al op de achterste voeten, was meer aan het verdedigen dan aanvallen en dus tijd om de wedstrijd definitief in Nederlands voordeel te verzekeren. Na een try van Leon Koenen (LRC DIOK) en een penalty-kick van Maarten van Osch (RC the Dukes), wisselde bondscoach Alex Chang de gehele eerste rij. Meestal hebben wissels eerst even de tijd nodig om “in de wedstrijd te komen”, nu werd Israël onaangenaam verrast met wissels die allemaal hun eerste cap met een vernietigende scrum wilde verzegelen. Barry van Rooijen (RC The Hookers), Andy Darlington (RC ’t Gooi) en Tony Illstons (Haagsche RC) konden alleen maar glimlachen, zoals goede eerste rijers dat doen, en wisten dat ze de baas zouden zijn de rest van de wedstrijd.
Tries van Andy Darlington, (wederom) Norbecio Mambo en Leon Koenen werden verzegeld met de trefzekere conversies van Maarten van Osch.
Als grote verassing werd in de laatste 10 minuten Leon Koenen gewisseld voor Mathew Cripps. De Nijmegenaar werd op het laatste moment op het wedstrijdformulier gezet en is normaliter de backs coach en kicking specialist van het team.
Nederland strijdt naast kwalificatie ook in de European Nations Cup 2012-2014 Poule 2A. Nederland is tijdens de start van de tweede ronde koploper en speelt op 9 november aanstaande tegen Litouwen op het terrein van de Castricumse RC, K.O. 15.00 uur. Eerder in deze competitie wist Nederland Litouwen al te verslaan met 24-16. Als voorwedstrijd om 13.00 uur zal Nederland B ook in actie komen tegen de Leiden Defenders.