Hookers 1 maken het zichzelf moeilijk.

Wedstrijdverslag RC Waterland – RC The Hookers 1

16-01-2016

Wat bij het starten in de Plate poule een niet al te grote opgave leek, blijkt nu toch wat lastiger te worden dan gedacht, namelijk het halen van de finale voor de Plate.

De competitie in de ereklasse wordt na het spelen van een half seizoen gedeeld in de cup poule, de bovenste zes clubs, waarin om het kampioenschap gestreden wordt en de Plate poule, de onderste zes clubs, waarin men strijdt tegen degradatie en de bovenste twee clubs uiteindelijk strijden om de Plate. Een soort troostprijs van het seizoen.

Door het wegvallen van twee Kiwi’s, beide door omstandigheden terug naar huis, blessures bij een aantal spelers waaronder drie ernstige van Barry van Roijen (knie), Timothy Moore (knie) en Daniël van Waas (hamstring) en dan Mathieu van Assem en Thijs Mostert op vakantie. Terug van blessures zijn Tui Naituyaga en Maurice van Oosten. Dit alles zorgde voor nogal wat verschuivingen binnen de opstelling voor deze wedstrijd. Toch wist trainer/coach Veech Mbula een representatief team binnen de lijnen te brengen waarmee hij ondanks de vele mutaties, de klus zou moeten kunnen klaren.

In de eerste helft begonnen the Hookers te mat en te afwachtend, er werd te veel achteruit verdedigd en de eerste drie scrums werden weggezet, iets wat voor Hookers begrippen ondenkbaar is. Uit een van de verloren scrums profiteerde de nr 8 van Waterland van het domweg slapen van de verdediging en werd hij na zo’n vijftig meter pas doeltreffend verdedigd, te laat en te veel achteruit gezet. Uit de gewonnen scrum werd de bal direct tegen de borden achter het try gebied gegooid wat resulteerde in een scrum voor Waterland dat onmiddellijk profiteerde van het geschutter in de Hoekse verdediging, keurig van links naar rechts en rechts naar links tegen de achterlijn aanvallen tot er een gat in de verdediging viel en de score een feit was. Conversie gemist dus de schade bleef enigszins beperkt. Het duurde tot tien minuten voor rust dat The Hookers eindelijk uit de verdediging konden komen om de druk bij Waterland neer te leggen. Deze stapelden direct fout op fout hetgeen resulteerde in een penalty op zo’n dertig meter van de palen, helaas ging deze mis zodat de Hoekenezen met een 5-0 achterstand de rust in gingen.

In de tweede helft leek het team wakker en plotseling werd er weer beter vooruit verdedigd en moesten de mannen uit Purmerend hun gameplan aanpassen. Bij de eerste up and under, een situatie waarbij de speler de bal door de lucht naar voren schopt om er vervolgens zelf weer onder te komen en zodoende achter de verdediging tracht te komen, waren the Hookers na 14 minuten weer in de problemen. Een try en conversie tegen dus 12-0. Echter gezien het spel van the Hookers was er eigenlijk nog geen vuiltje aan de lucht, doorgaan zoals in de tweede helft gestart dan kon het nog goed komen.

Ondanks een penalty tegen die een 15-0 score op de borden bracht waren the Hookers bezig om de wedstrijd in handen te nemen, maar door slordige fouten en solistische acties werd er niet eerder dan 13 minuten voor tijd gescoord 15-5. The Hookers weer in het zadel en Waterland leek de borst nat te kunnen maken voor een spannend slot van de wedstrijd. In een van de aanvallen 5 minuten voor tijd ontstond er een ruck op de try lijn onder de palen, in zo’n situatie mag de scrumhalf de bal ongehinderd spelen, een verdediger sloeg de bal echter uit de handen en schopte deze zo’n dertig meter achter de totaal uit positie staande Hookers. Penalty Hookers dacht iedereen, de overigens prima leidende referee beoordeelde de situatie anders en zag de bal op de grond als een vrije bal en dus niets aan de hand. Het werd nog een “foot-race” maar Waterland scoorde 22-5, wedstrijd gespeeld. Dat er in de laatste minuut nog een zekere try werd gemist is slechts voor de statistieken.

The Hookers zullen weer naar de tekentafel moeten om volgende week weer fris met de beschikbare mannen de strijd aan te binden tegen Eemland, want met een tweede positie en na slechts twee wedstrijden is alles nog open, maar de opgave zal groter zijn dan aanvankelijk gedacht.