HISTORIE NAAM THE HOOKERS (DEEL 2)

 Door Jan van Burg, President en oprichter van de club in 1974.

Aansluitend op de recente publicatie in onze nieuwsbrief over het ontstaan van de clubnaam bij de oprichting in 1974, volgt in dit stuk hoe die naam de afgelopen 45 jaar beleefd werd door ons zelf en onze omgeving.

Toen voor de club in 1974 de naam Rugbyclub The Hookers werd bedacht, waren we daar heel blij mee en zagen we totaal geen problemen. Eventuele associaties werden met een knipoog afgedaan. De club ontwikkelde zich gestaag en had ook al in de beginjaren dames en jeugdteams in de competitie. Trots waren we op ons logo, clubliederen en tal van bijzondere relikwieën welke in ons clubhuis altijd een prominente plek hebben gekregen. Dat maakt allemaal deel uit van onze zelf gecreëerde rugby cultuur.

Heel begrijpelijk dat er eind januari nogal wat rumoer ontstond na lezing van een voorstel in onze nieuwsbrief voor een mogelijke naamsverandering van de club. Dit raakt de symbolen van de club en onderliggend de inmiddels al zeer rijke clubcultuur welke voor menigeen onderdeel is geworden van haar of zijn leven.

Zoals met alle veranderingen, in onze nu compleet digitale wereld, wordt er zowel direct als indirect gereageerd zonder al te veel overleg. Dat is op zich oké, maar dan moet dat wel op een normale manier en zoals de rugbysport kenmerkt met respect. We hebben dit na een wat rumoerige periode in een constructieve ledenvergadering dan ook getoond.

Om dan verder door te gaan op respect, de belangrijkste waarde binnen de sport, in combinatie met de missie van onze rugbyclub om toonaangevend te zijn, komen we direct aan op het onderwerp ‘naamswijziging’.

Leefde de club met de oprichting nog deels in het flowerpower tijdperk waarin bijna alles nog kon en waar iedereen van genoten heeft, zijn tijden sterk veranderd.

Nu, bijna 50 jaar na het ontstaan van de club, leven we in een behoorlijk veranderde wereld. Denk o.a. aan de Me Too affaires, waardoor ook heel anders tegen dit soort zaken wordt aangekeken.

Om diverse redenen is de rugbysport populairder en professioneler geworden. De toename in populariteit heeft onder andere te maken met aandacht voor de sport op TV. Zo is ook de kennis over de normen, waarden en respect voor de scheidsrechter behorend bij de sport vergroot.

De professionalisering is gekoppeld aan de groei en aandacht ook dankzij de (sociale) media en toename in digitalisering. Dit brengt echter wel met zich mee dat het risico bestaat dat de clubnaam verkeerd wordt geassocieerd.

Met betrekking tot de professionalisering van onze rugbyclub heeft dit afgelopen jaren geleid tot een beleid welke is uitgeschreven voor lange termijn. De club is niet alleen meer een gezellige familieclub, want dat zal het altijd blijven, maar we willen toonaangevend zijn in de regio.

Momenteel heeft de club leden in de leeftijdscategorieën vanaf 3 jaar, zowel meiden, jongens, dames en heren.

Voornamelijk bij nieuwe leden en ouders maar ook bij sponsoren roept de clubnaam steeds vaker vragen op, of dit nog passend is in deze tijd.

Het krijgen van sponsoren is een absolute must als we als club willen groeien en op hoog niveau rugby willen spelen. Het wil niet zeggen dat we na een eventuele naamwijziging direct al sponsoren hebben, maar in het verleden zijn er om deze reden wel sponsoren afgehaakt.

We willen de naam zo min mogelijk veranderen en dus zo dicht mogelijk bij de huidige naam blijven, zonder de eerdergenoemde associaties.

We hebben voor de naamsverandering dan ook 2 voorstellen:

  • Rugbyclub The Hoekers
  • Rugbyclub The Hook

Voorkeur gaat uit naar Rugbyclub The Hoekers. Fonetisch verandert er dan niets, het logo is makkelijk aan te passen en de kleuren van de club blijven natuurlijk hetzelfde. De invoering van de nieuwe naam kan over een wat langere tijdspanne ingevoerd worden, zodat we ook niet gelijk tegen hoge kosten oplopen. Uiteraard blijft op deze manier het prachtige verleden van de club gehandhaafd, ook op tal van memorabele uitingen in ons mooie clubhuis.

Uiteraard is dit een voorstel en zullen we hierover gaan stemmen in de eerstkomende ALV. Behoud van de naam is ook een mogelijkheid, echter gezien onze nog mooie toekomst voor ons, is vooruitdenken altijd zinvol en nuttig.

Scroll naar boven