HOOKERS WINNEN AMELAND BEACH

Het beachrugby toernooi op Ameland is een evenement waarvoor jaarlijks heel rugbyend Nederland naar dit Waddeneiland trekt. Maar ook buitenlandse teams uit onder andere Duitsland, België en Frankrijk doen hier aan mee. Des te knapper is het dat de Hoekse mannen het toernooi, waar 132 teams aan deelnamen, op hun naam wisten te schrijven.

The Hookers zijn vanaf editie 2 in 2001 op dit toernooi vertegenwoordigd. Doorgaans doen de Hoekse rugbyers goede zaken doordat zij qua trainingsfaciliteiten natuurlijk perfect gebruik kunnen maken van het eigen Hoekse strand. Zaterdagochtend ging de 21ste editie van start. In twee dagen tijd werden maar liefst 1182 wedstrijden gespeeld, in de Open klasse Dames en Heren klasse en de Heren recreanten/veteranen klasse. De Hoekse mannen werden gecoacht door hun eigen hoofdcoach Glenn Vertongen, die zelf ook een zeer verdienstelijk beachrugbyer is geweest. Verder waren er een paar introducees, wat gebruikelijk is op dergelijke toernooien.

Wervelwind

De zaterdag staat altijd in teken van de poulewedstrijden om zo onderscheid te maken tussen de sterke en zwakkere teams, die dan zondag verder uitgekristalliseerd wordt en naar de uiteindelijke overall winnaar zal leiden. De Hoekse ploeg trok werkelijk als een wervelwind over het Amelandse strand. De eerste dag wonnen de twintig Hoekse jongemannen alle wedstrijden, zeven in totaal, glansrijk en kregen ze slechts één try tegen. Het visitekaartje was afgegeven.

Zondag zouden er nog vier poulewedstrijden worden gespeeld. waarna de kwart, halve en finale volgden. De vier poulewedstrijden waren voor de Hoekse rugbyers ook weer geen enkel probleem. De Hoekse zandhazen incasseerden maar één try en scoorden zelf aan de lopende band, zo’n 137 punten bij elkaar.

Serieuze test

De kwartfinale was er één van een ander kaliber. Het gelegenheidsteam BOXX, bestaande uit ere-klassers en zelfs enkele Nederlandse internationals, zou de eerste serieuze test zijn voor The Hookers. Een gelijk opgaande en spannende strijd werd uiteindelijk in de laatste minuten met 10-7 in Hoeks voordeel beslist. De halve finale speelden de rugbyers uit De Hoek tegen een Belgisch gelegenheidsteam. Ook dit team maakte het the Hookers erg moeilijk. Toch bleken de Belgen uiteindelijk niet bestand tegen de voortdurende Hoekse druk. Ze bezweken in de tweede helft toen the Hookers de Zuiderburen overliepen en met drie try”s verschil de wedstrijd besliste.

Vrouwen

Met de finale in het verschiet was het eerst nog de beurt aan de Hoekse vrouwen. Ook zij speelden niet onverdienstelijk. Zo wisten ze de halve finale van de Plate poule te bereiken. Zij hadden echter geen antwoord op het goede spel van de Wasps uit Nijmegen en verloren de wedstrijd met 5-26.
Als laatste wedstrijd restte de finale van de Open klasse tussen de twee sterkste teams van het toernooi. In dit geval dus de Hookers tegen the Dukes uit Den Bosch. Al gauw bleek dat dit niet de finale was waar men op gehoopt had, want the Hookers trokken dusdanig van leer dat met rust de score al 25-0 was. Ook hierna kwamen de Dukes er niet meer aan te pas. De Hoekse mannen waren oppermachtig en wonnen overtuigend met 49-5.

Geschiedenis schrijven

The Hookers hebben door de jaren heen vaak in de halve finale en finale gestaan, maar nimmer wist men de klus te klaren. Nu na 22 jaar schrijven deze jonge rugbyers uit Hoek van Holland geschiedenis. Ze waren tijdens ‘s werelds grootste Beachrugby toernooi de beste van alle 87 deelnemende heren teams. Hoek van Holland is al weer voor de zoveelste keer op de rugbykaart gezet.

Scroll naar boven