“OPGEVEN IS GEEN OPTIE”

SPONSORACTIE JAN ZWART ISM TEAM WESTLAND

Beste Lezer,

Op 22 juni a.s. ga ik samen met Team Westland de Col du Tourmalet beklimmen; een beklimming van 18 km met 2.115 hoogtemeters. Dit doe ik natuurlijk niet alleen voor de sportieve uitdaging maar vooral om sponsorgeld binnen te halen voor onderzoek naar Kanker. 8 Juni was het alweer 4 jaar geleden dat mijn vrouw Joke is overleden aan kanker. Op 22 december jongstleden is bij mij een hersentumor diagnose gesteld. Tumor is ondertussen alweer chirurgisch verwijderd en het traject van bestraling/chemo is gestart, maar de toekomst blijft twijfelachtig. In samenspraak met Rugbyclub The Hookers en medisch specialisten van het HAGA MC hebben wij het volgende donatiedoel vastgesteld:

DONOTIE DOELEIND: Optimalisatie van chemotherapie voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor

In Nederland worden ieder jaar 1400 volwassenen en kinderen gediagnosticeerd met een hooggradig glioom. Gliomen zijn tumoren die in de hersenen zelf ontstaan en een heel slechte prognose hebben: de meeste mensen overlijden binnen een tot twee jaar na het stellen van de diagnose. Deze tumoren zijn lastig met medicatie te bereiken door de zogenaamde bloed- hersenbarrière (BHB). Door deze barrière komen meer dan 95% van de chemotherapeutica, waarvan een deel mogelijk effectief kan zijn tegen hersentumoren, niet of niet genoeg bij de tumor aan.

Sinds kort is er een nieuwe techniek om met geluidstrillingen van buitenaf op de schedel tijdelijk de BHB te openen. Dit heet focused ultrasound (FUS). Hierdoor wordt de BHB tijdelijk en plaatselijk geopend voor medicijnen, precies op de plek waar dit nodig is, in de tumor. De preklinische studies hiervoor – die geleid worden door Dr. Broekman – worden gedaan om nieuwe behandelopties voor patiënten met een hooggradig glioom te creëren.

Het doel van het team van Dr. Broekman is het selecteren van specifieke medicijnen die de afweercellen kunnen ‘heropvoeden’ (immuuntherapie), die dan met FUS bij de tumor gebracht zullen worden. Het doel is dat de tumoren zo beter behandeld kunnen gaan worden.

Om dit doel te bereiken zijn studies nodig. Hiervoor zijn mensen en middelen nodig. Een van de manieren waarop dit veel belovende werk versneld/ gefaciliteerd zou kunnen worden is door een FUS-apparaat voor muizen in het LUMC/HMC hersentumorlaboratorium te plaatsen. Op dit moment werkt het team dat nieuwe middelen identificeert en test als stap naar de patiënten met een dieren- FUS die in Utrecht staat, terwijl het team dus in het LUMC/HMC zit. Helaas werpt dit veel logistieke hordes (en daardoor onnodige vertragingen) op. Om deze reden zijn wij op zoek naar een manier om een preklinische FUS in deze regio te financieren. Hierdoor kan het onderzoek naar nieuwe therapieën tegen hersentumoren sterk versneld worden en zo hopelijk een verschil maken voor patiënten met deze tumoren.

HELP JIJ MEE DE BENODIGDE €50.000,00 BINNEN TE HALEN!

Mijn dank is enorm!
Jan Zwart

https://www.teamwestland.nl/meedoen/deelnemer-sponsoren/
Scroll naar boven